Etiam placerat

Encuesta

Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

PengenalanSalam perkenalan. Saya berasal daripada Teluk Intan, Perak. Blog ini diwujudkan untuk kita sama-sama berkongsi pengalaman mengenai bidang Hortikultur ini. Ramai yang belum menceburi bidang hortikultur ini.

Hortikultur merupakan salah satu sumber pendapatan jika diusahakan secara intensif dan bersungguh-sungguh. Ramai juga usahawan-usahawan dalam bidang ini telah berjaya. Sebagai contoh synergy farm.

Kaedah penanaman secara kultur atau tissue culture merupakan satu kaedah yang maju di mana dapat menghasilkan benih-benih pokok yang baik serta berkualiti.

Terdapat juga petani moden pada masa ini menggunakan kaedah penanaman secara berbumbung untuk menghasilkan hasil yang baik.

Dikesempatan ini, saya juga ingin berkognsi pengalaman dalam bidang tissue culture dan ingin berkongsi pengalaman bersama-sama saudara / saudari samaada yang telah menceburi bidang ini ataupun yang masih baru menceburi bidang ini.

Blog ini juga akan memberi maklumat terkini mengenai petani moden di Malaysia. Memandangkan kerajaan begitu serius untuk membantu golongan petani dalam bidang pertanian horikultur khususnya, kita harus mengambil peluang ini untuk memajukan industri ini terutamanya golongan bumiputera.

Pinjaman untuk memulakan projek penanaman hortikultur ini mudah diperolehi daripada Bank Pertanian dan MARA.

Di dalam blog ini, saya akan mengumpulkan seberapa banyak petani moden yang telah berjaya. Disamping itu, senarai tanaman yang diusahakan oleh setiap petani moden serta panduan mengusahakan tanaman.

Blog ini juga menyediakan perkhidmatan supaya dapat memudahkan para usahawan muda yang baru ingin mencuba mendapatkan maklumat penaman pokok secara terus, tanpa bersusah payah mencari maklumat tersebut dari kedai atau sebagainya.

Diantara maklumat penanaman moden yang sering diusahakan oleh petani moden dan mempunyai pasaran yang baik adalah pokok cili, pisang, kacang, tomato dan banyak lagi.
Peluang ini perlu diambil kerana pulangan untuk hasil jangka masa panjang memang lumayan.

Baru-baru ini saya ada menonton siaran televisyen yang memaparkan kehidupan seorang bekas pelajar mekanikal dari Kelantan mengganggur kerana tiada pekerjaan. Bermula dengan modal RM5000, pelajar ini telah memulakan penanaman pokok cili di dalam kanvas kecil. Dengan usaha dan kegigihan, pelajar tersebut dapat mengukir senyuman dengan hasil yang diperolehi. Kini petani moden ini telah mendapat bantuan penyenggaraan dari pihak pertanian di Kelantan.

Selamat mencuba dan selamat maju jaya!!!